Af journalist Charlotte Bach
Bo Ravn glæder sig. Han skal ændre ungdomsvejledningen til en profession i stedet for et appendix til et lærerjob. Til en samlet indsats i stedet for en masse knopskydning. Til et sekretariat, hvor en snes topprofessionelle medarbejdere dækker syv kommuner i stedet for spredt fægtning rundt om på uddannelsesinstitutionerne.
"Det bliver en spændende udfordring at samle indsatsen på færre hænder, der så til gengæld er til rådighed på fuld tid", siger Bo Ravn, der oprindelig er læreruddannet og skolevejleder. I 1984 blev han konsulent for uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering (UEA) og to år senere leder af ungdomsvejledningen. Siden 1993 har han arbejdet fuldtids med vejledning som kurator på Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning (PPR), hvor han navnlig har taget sig af unge med indlæringsvanskeligheder og særlige vejledningsbehov. Desuden har han undervist på CVU på vejlederuddannelsen og er skolekonsulent for UEA.
Det nye vejledningscenter, UU Nordvestjylland, får sekretariat i Holstebro og dækker kommunerne Holstebro, Lemvig, Struer, Thyborøn-Harboøre, Ulfborg-Vemb, Vinderup og Thyholm. Omkring 20 medarbejdere skal på banen som nye UU’ere i et større samspil mellem vejlederfunktionerne.
"Vi søger folk, der vil vejledningen som profession. Som er indstillede på at videreuddanne sig, som kan arbejde selvstændigt og løse opgaven med samspillet mellem den unge og samarbejdsparterne, dvs. uddannelsesinstitutionerne, arbejdsmarkedets parter og de sociale hjælpeforanstaltninger. Jeg synes, det er godt, at vi har fået et vejledningssekretariat, der ligger uden for sektor- og uddannelsesinstitutionernes sfære. For der kan vejlederen risikere at blive farvet af sin viden og måske fungere som en slags PR-medarbejder for sin uddannelsesinstitution", siger Bo Ravn og tilføjer, at han også gerne vil ansætte en ny slags vejledere, der har indgående kendskab til flere uddannelsesinstitutioner og til erhvervslivet.
"Vi har jo med unge op til 25 år at gøre, og de ville have glæde af at tale med folk fra erhvervslivet også", siger han.
Bo Ravn forventer, at UU Nordvestjylland kan være med til at sætte dagsordenen for vejledning og blive bedre til at prioritere vejledningen og til at finde de unge, der har mest behov for vejledning, fx ældre unge, der modtager kontanthjælp.
"For første gang står vi over for en entydig koordinering og ledelse af vejledningen. Det nye i jobbet for mig bliver personaleledelse. Samtidig mener jeg, at min faglige baggrund er vigtig i mit ledelsesarbejde. Vi bygger videre på det store netværk, medarbejderne har inden for uddannelse og arbejdsmarkedet, og fordi vi forener kræfterne fra syv kommuner, kan vi langt bedre målrette indsatsen og også på kort tid ændre retning, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Vi kommer til at få en samlet videnekspertise fra de syv kommuner og vil kunne arbejde på tværs af kommunerne. Det betyder, at vores medarbejdere bliver funktionsansvarlige i stedet for geografisk ansvarlige", understreger Bo Ravn.
Samtidig bliver kontakten til politikerne både tættere og mere synlig, da UU Nordvestjylland får en bestyrelse med repræsentanter fra de syv kommuner. Bo Ravn betragter det nye vejledningscenter som et serviceorgan for kommunernes uddannelsesinstitutioner, og hvor vejlederindsatsen og vejlederansvaret tidligere lå spredt, bliver såvel indsats som ansvar nu samlet.
"Der bliver ingen tvivl om, hvor ansvaret ligger. Det ligger hos UU Nordvestjylland, dvs. hos mig", pointerer den fremtidige leder.
For Bo Ravn er det vigtigt, at politikerne forstår, hvad vejledningens mission er, nemlig med udgangspunkt i individet at se på samfundets behov. Ikke omvendt. Vejlederne skal ikke fungere som politikernes forlængede arm, der kan udfylde hullerne på arbejdsmarkedet.
"Vi skal ikke levere en bestemt vare", fastslår han og tilføjer, at han forventer sig en del af evalueringen som redskab til at finde de bedste metoder.
Sekretariatet for UU Nordvestjylland bliver placeret i Nørreportcentret i Holstebro, hvor medarbejderne også yder konsulentbistand til lærerne i kommunerne i uddannelses- og erhvervsvejledning, herunder det obligatoriske emne uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering (UEA). Der vil stadig eksistere en stor, decentral vejledningsfunktion ude på uddannelsesstederne, men UU Nordvestjylland vil også kunne modtage de unge. Ifølge Bo Ravn er det ikke nødvendigvis en fordel at kende den unges skolehistorie for at kunne vejlede vedkommende. Tværtimod kan et par friske øjne og ører måske bedre finde en løsning. Vejlederne på skolerne bliver ansat under UU Nordvestjylland, og de får en ny jobbeskrivelse med minimum halvtid som vejledere, så de ikke længere skal undervise så meget som tidligere.
I UU Nordvestjylland arbejder man med funktionsansvarlige områdeledere. Kuratorfunktionen forsvinder ikke, men ligger hos vejledere af unge med særlige behov. Det bliver et af vejlederenhedens store indsatsområder, og Bo Ravn ser en styrke i, at man har samlet ekspertisen fra alle syv kommuner.
Den tidligere UEA-konsulent bliver i UU Nordvestjylland til en funktionsstilling, der samler ressourcerne fra de syv kommuner. Skolevejlederen fortsætter sit arbejde ude på skolerne, og nogle skolevejledere vil skulle dække flere skoler, da 7.-klasseskolerne ikke altid har en skolevejleder fast på skolen. Ungdomsvejlederens rolle bliver som hidtil opsøgende – dog med den forskel, at arbejdet gælder samtlige kommuner.
Klasselæreren skal fortsat sammen med skolevejlederen stå for en løbende evaluering af eleverne med trin- og slutmål for UEA.
Den nye reform om vejledning kommer på et tidspunkt, hvor de ufaglærte job forsvinder. Bo Ravn er enig i reformens formålsparagraf, der kræver, at vejledningen skal være til gavn for såvel individet som samfundet. Han mener, at målet med vejledningen bør være, at de unge får en uddannelse, så de kan blive selvforsørgende. Uddannelsen vælges med udgangspunkt i den enkelte elev.
"Det gælder om at få de unge til at holde fast i såvel uddannelse som arbejde. Ufaglærte har ikke mange chancer for job, og de ældre ufaglærte på arbejdsmarkedet skal efteruddannes for at kunne fastholde arbejdet. Det er ikke vores bord, men det er vigtigt, at vi har et godt samspil til erhvervslivet og arbejdsmarkedets organisationer, så vi kan danne os et overblik over, hvilken form for arbejdskraft der efterspørges. Igen er det en stor styrke, at vi bygger på syv kommuner", siger Bo Ravn.
Som leder af ungdomsvejledningen har Bo Ravn arbejdet meget med fastholdelse af de unge i ungdomsuddannelserne og overgangen mellem ungdomsuddannelse og anden uddannelse. Det er foregået som et af de 71 projekter, der er iværksat under programmet Kvalitet i Ungdomsvejledningen. Her har han været med til at udarbejde tutorordninger og haft gode erfaringer med ung-til-ung-vejledning.
"Unge, der vejleder andre unge, er rigtig godt. Man fortæller på en helt anden måde, når det er en jævnaldrende, der lytter", siger Bo Ravn.
Lederen af UU Nordvestjylland ser muligheder for at oprette et lokalt videncenter i vejledningsenheden. Bo Ravn har desuden planer om at inddrage internationale erfaringer i vejledningsarbejdet. Blandt andet er han interesseret i den måde, Sverige har håndteret vejledningsindsatsen på. Nogle steder foregår vejledningen på centre som UU Nordvestjylland – andre steder ligger vejledningen på skolerne. Det er op til den enkelte kommune. Man prioriterer således forskelligt, og det mener Bo Ravn godt, at vi kunne lære noget af i Danmark.
"Det gælder jo om at bruge tiden rigtigt og ramme vejledningsbehovet hos den enkelte. Vi skal lære at prioritere og finde ud af, hvem der kræver fuld service, og hvem der skal have lidt mindre, og hvem der er næsten selvkørende", siger han.
Et andet område, han gerne vil tage ved lære af, er it som hjælpeværktøj i vejledningsprocessen. Her er især finnerne og canadierne langt fremme – bl.a. med hensyn til vejledningsportaler og e-mailvejledning.
"Vejledning har hidtil eksisteret som en lidt overset faktor, men jeg tror, at vejledning fremover vil kunne være med til at sætte milepæle i forhold til sin egen historie. Vi vejledere vil kunne hjælpe de unge med at holde fast i, hvem de er. Det har noget med identitet at gøre. Uhyggeligt mange unge savner en voksen at tale fremtid og planer med. Vi kan gøre uddannelseslandskabet lidt klarere for dem og støtte dem i at opbygge deres egen handlingskompetence", siger Bo Ravn.