Alt fra en praktikplads til studiejobs og boliger har 23-årige Sigurd Thuesen fået ud af sin flair for at netværke. Men det er ikke en bevidst strategi, snarere en effekt af en nysgerrig tilgang til verden.
Af Annette Haugaard
De rå murstensvægge i Papirhallen i det indre København er badet i grønt lys, og Sigurd Thuesen står blandt 400 festklædte mennesker med front mod scenen, hvor den ene kendte politiker efter den anden holder tale. Han går i gymnasiet og har noget tid været medlem af Konservativ Ungdom, og nu er han inviteret med til moderpartiets 100 års jubilæumsfest – formodentlig som en slags tak for sit engagement blandt andet under valgkampen året forinden. Det er netop den dag, den 5. marts 2016, at det for første gang går op for ham, hvad det betyder at netværke.
"Det var vildt at stå omgivet af mennesker og vide, at her var en del af magteliten samlet på et sted, og jeg var udvalgt til at være med. Det betog mig, men jeg havde engageret mig i politik og partiets valgkamp, fordi jeg var begejstret og ikke for at få en gevinst. Alligevel satte den dag nogle tanker i gang om, hvad det egentlig kan føre til at netværke. Siden har jeg været bevidst om det, men jeg er også ret opmærksom på ikke kynisk at prioritere min omgangskreds ud fra, hvad de kan give mig. Jeg tror snarere, at det ligger naturligt for mig, og jeg netværker måske hele tiden uden at tænke over det."
Sådan har det ikke altid været. Engang skubbede nu 23-årige Sigurd Thuesen langt flere fra sig, end han tiltrak.
Pludselig har du en ny ven
Når Sigurd Thuesen spænder sit netværk ud og trækker vod, giver det ofte gevinst. Sit medlemskab af De Konservative gav formodentlig i første omgang et studiejob hos partiet på Christiansborg, hans indsats og kontakter i den periode kastede efterfølgende en praktikplads af sig, og Sigurd Thuesens adresse i det centrale København K skyldes en vens forbindelse til ejerne af ejendommen. På samme måde har alle jobs, siden han begyndte at arbejde som 14-årig, skyldtes kontakter.
"Jeg er ekstremt ekstrovert, interesserer mig for andre og er let at begejstre, så det falder mig sådan set naturligt at netværke. Jeg er typen, der altid falder i snak med folk, uanset om jeg henter mad i kebab-butikken eller står i baren på en natklub, og jeg spørger ofte nysgerrigt folk omkring mig, hvem de er, og hvad de laver. Pludselig har du så fået en ny ven!"
I Sigurd Thuesens baghoved ligger en sætning fra en novelle af den danske forfatter Jan Sonnergaard, der lyder: "Stammen er tendentielt incestuøs og principielt fjendtligt indstillet over for fremmede." Citatet minder ham om, at mennesker godt kan lide at være sammen med nogen, der ligner dem, og adspurgt er det nok den metode, Sigurd Thuesen bruger, når han netværker.
"Jeg leder efter noget, vi har til fælles, når jeg går i dialog med folk, fordi fællesmængder er et godt afsæt for samtaler. Og jeg snyder aldrig eller lyver om fælles referencer. Jeg er drevet af en ægte interesse og nysgerrighed, og jeg skelner ikke skarpt mellem det private og det professionelle. Hvis jeg har en god, interessant kollega, så ser jeg intet problem i også at bruge min fritid sammen med vedkommende, og hvis jeg kender nogen privat, beder jeg også gerne om hjælp professionelt."
Et møde med fortidens jeg
Så åben en tilgang til verden har Sigurd Thuesen ikke altid haft. I gymnasietiden på Roskilde Handelsskole hang han ud med en flok venner, hans mor betegner som 'smart-i-en-fart'. De havde kendt hinanden siden 7. klasse, gik i dyrt tøj, elskede at feste og møde piger og var selektiv med, hvem de omgikkes.
"Vi havde nogle ret fastlåste forestillinger om, hvordan man skulle være og se ud, og alle der var anderledes end os, havde vi svært ved at acceptere. Det gav vi tydeligt udtryk for, og vi følte nok, at vores måde at være på var den eneste rigtige. Vi skar mange mennesker fra og var egentlig ret arrogante. Det har jeg virkelig taget ved lære af."
Teenageårenes skarpe attitude rendte Sigurd Thuesen bogstaveligt talt ind i på gangen på et studiejob, da en kvindelig kollega en dag standsede ham. Han kendte hende ikke – troede han. Hun kunne til gengæld tydeligt huske ham fra gymnasiet.
"Hun vidste alt muligt om mig og gav udtryk for, at jeg havde været en af de dominerende på gymnasiet, og at nogle dengang ikke turde tale med os. Det gjorde mig ret beklemt, indtil hun sagde, at det ikke havde voldt hende problemer. Det gav stof til eftertanke. I dag vælger jeg aldrig folk til eller fra på grund af deres status, men er tværtimod altid høflig over for alle, uanset om det er kantinepersonalet eller den øverste chef."
Nysgerrig uden kynisme
Sigurd Thuesen er meget opmærksom på, at netværk ikke skal være en kynisk strategi. Han ved godt, at god kontakt med kolleger på studiejobs og praktikophold måske senere kan gavne karrieren, og han sørger også for at forbinde sig på LinkedIn med repræsentanter fra virksomheder, der gæster hans akademiuddannelse i markedsføring og international handel. Men hans udadvendte adfærd er snarere et naturligt personlighedstræk end et bevidst valg, understreger han.
"Imens jeg forholder mig nysgerrigt til min omverden, sker det uden bagtanker. Det er først, når jeg tænker over det bagefter, at jeg godt kan se, at det også kan give pote at opbygge et solidt netværk."
Til gengæld er Sigurd Thuesen åben om bevæggrundene for sit valg af studie, der peger i retning af et velbetalt arbejdsliv.
"Jeg har da klart valgt min uddannelse ud fra, at jeg gerne vil tjene penge. Jeg vil gerne kunne rejse mange gange om året og på et tidspunkt kunne bo i København med min familie og give mine børn privatskole og efterskole. Det koster, og min generation får kun de muligheder på boligmarkedet, hvis vi har råd til det. Så selvom jeg elsker at være i selskab med børn, kunne jeg ikke forestille mig at blive pædagog, for så er den livsstil ikke mulig, og jeg indrømmer gerne, at jeg er indkomstdrevet."
En byttehandel der koster
Selvom Sigurd Thuesen har let ved ubesværet at netværke, ved han også, at det kan koste.
"Det kræver energi, fordi du suger mange indtryk til dig og skal være vågen og på, men jeg kan simpelthen godt lide at præstere og er nysgerrig af natur."
Hvis han skal give andre råd om, hvordan man kommer i gang med at opbygge et netværk, er ægte engagement en af måderne.
"Jeg har haft gavn af at involvere mig i alt muligt og også melde mig ind i organisationer, hvor man kan få indflydelse, dele interesser med andre og møde nogen med mere erfaring end en selv. Det er først og fremmest sjovt, og derefter giver det et netværk."
Udover sit politiske engagement er Sigurd Thuesen fx tillidsmand for sin klasse på Erhvervsakademiet Copenhagen Business.
"Det betyder, at når der er problemer mellem klassen og skolen, så er det mig, der står i skudlinjen. Når du stikker næsen frem, får du også nogle slag, og jo mere du træder frem, jo flere vil have en holdning til dig. Det skal du kunne holde ud."
Til gengæld betragter Sigurd Thuesen også netværk som en slags byttehandel.
"Man giver nogle gange og får så også andre gange, uden at de to ting nødvendigvis hænger direkte sammen. Jeg gør gerne andre en tjeneste eller hjælper dem med mine forbindelser, for det hele kommer sikkert igen på et tidspunkt. Sådan er jeg nok simpelthen bare som person."
Vil du vide mere?
|