Titel:
Ikke vant til at blive målt og vejet
VF12 Printartikel:
FB
Kort tekst:

Interview med Jimmi Richardt, malermester i AKS Byg

Af Anne Mette Ehlers
 
"Vi var fem ad gangen. Jeg fik et stykke væg, hvor jeg skulle fjerne tapet, sætte ny tapet på og male. Imens gik lærerne rundt og kiggede." Nøgternt fortæller bygningsmaler Jimmi Richardt om, da han blev realkompetencevurderet, fordi han vil ansætte lærlinge i sin malervirksomhed AKS Byg i Hvidovre.

Person:
Billede:
Jimmi Richardt
Navn:
Jimmi Richardt
E-mail:
Titel:
Virksomhedsejer og bygningsmaler
Arbejdssted:
AKS Byg
Fotoreportage:
Lang tekst:
Jimmi Richardt er 43 år og driver sit eget malerfirma med fire malersvende. Han har ingen formel uddannelse, men har arbejdet med bygningsmaleri de sidste 20 år. Da han gerne vil ansætte lærlinge, har han brug for at blive godkendt som læremester af Malerfagets Faglige Fællesudvalg. Derfor er han ved at gennemføre den grundlæggende voksenuddannelse (GVU) som bygningsmaler.

For at blive optaget på uddannelsen skulle han først deltage i en prøve over to dage, hvor hans realkompetencer blev afklaret. Der var ingen samtale før prøven, som blot blev aftalt over telefonen.

Nyt at blive testet
Om situationen med at blive målt og vejet, siger Jimmi Richardt:

"Det var lidt mærkeligt. Nu har jeg malet i 20 år og bestemt, hvordan andre skulle male. Det var en prøve over to dage, hvor jeg både skulle gøre noget praktisk og løse nogle opgaver. Det skriftlige, det var uvant. Det er ikke det, jeg plejer at gøre. Men lærerne var hjælpsomme."

Prøven har givet Jimmi Richardt stof til eftertanke. Han synes, det er hensigtsmæssigt, at man bliver vurderet, før man bliver indplaceret på uddannelsen. Før GVU blev indført, kunne han springe kurserne over og gå direkte op til svendeprøve. Alligevel generer det ham ikke så meget at blive testet og dernæst sendt på kursus.

"Selvfølgelig skal man også have teori. Jeg ved, hvordan vægge skal behandles, og så er det jo rart at komme i skole og få bekræftet, at det er det rigtige, man gør," siger Jimmi Richardt.

Telefonvejledning
Efter prøven blev Jimmi Richardt ringet op. Hans resultater blev evalueret, ligesom han blev vejledt om det videre forløb. Til denne korte ”telefon-vejledning” på ganske få minutter, siger Jimmi Richardt:

"Jeg er tilfreds med, at vi tog den over telefonen. Jeg har trods alt andet at lave ude i det virkelige liv. Vi snakkede om, hvordan prøven var gået, og hvor lang tid jeg skulle på kursus."

Således blev Jimmi Richardt indplaceret på det rette niveau på Teknisk Skole i Gladsaxe. Når skoletimerne er afsluttet, er han klar til at gå op til svendeprøven.

Hvordan det gik til prøven forud for kurserne? Jimmi Richardt kunne pga. sin erhvervserfaring nøjes med fem uger på skolen, hvilket han er tilfreds med. Nu følger han blandt andet kurser om materialelære og opmåling.

"Jeg fik det mindste, man overhovedet kunne få. Jeg har en masse arbejde, der venter efter skolen, så det er dejligt, at det kun er fem uger. Normalen er op til 35 uger," siger Jimmi Richardt.
Tidsskriftsnr.:
2006 nr. 2
Publiceringsdato:
10-05-2006
Kommentarer
Kommentarlink:
Kommenter link:

Ophavsret


© Schultz Information

Se vilkår og betingelser

kommentarvisning:
Om forfatteren:
Faktatitel:
Fakta:
Artikeltitel:
Relaterede artikler:
Nyhedtitel:
Nyhedslinks:
Litteraturtitel:
Litteraturlink:
Linktitel:
Schultz  Annexstræde 5  2500 Valby  T: 7228 2826  E: kundeservice@schultz.dk
Indstillinger for cookie-samtykke