Som vejleder kan det være svært at tage samtalen om rusmidler med de unge. Rusmiddelrådgiver Carina Abel Gjaldbæk fra U-turn pointerer, at man skal spørge nysgerrigt ind til de unges liv, og giver forslag til, hvordan man som vejleder kan starte samtalen.
Af Nanna Jensen Lehrmann
Alle unge er forskellige, og samtalen skal selvfølgelig tilpasses den enkelte unge og den unges forhold til rusmidler.
Opstart af samtalen Start med noget positivt. Den unge skal føle sig velkommen og have en fornemmelse af, at han eller hun har betydning for den voksne.
Dialogen om trivsel/mistrivsel Unges forbrug af rusmidler hænger tæt sammen med deres livssituation, derfor er det vigtigt at se/forstå forbruget af rusmidler i sammenhæng med det.
Dialogen om rusmidler De fleste unge vil gerne tale om deres forbrug af rusmidler, men de skal føle sig sikre på, at det bliver gjort på en respektfuld måde. Eksempler på spørgsmål til at komme ind på emnet.
Dialogen om rusmidler er i gang De unge har brug for at blive forstået og anerkendt, før de forstyrres. Det er derfor vigtigt at spørge ind til, hvorfor det er betydningsfuldt for den enkelte unge at bruge rusmidler.
|
Ved at spørge nysgerrigt ind til den unges liv, relationer og derefter forbrug af rusmidler, vil vejlederen få en fornemmelse af, om den unge har et problematisk forbrug af rusmidler. Og det er op til vejlederen at vurdere, om de to skal mødes igen, eller om den unge vil være klar til at få hjælp hos et rådgivnings- og behandlingssted.
Vil du vide mere om U-turn?
|